За какво помага солната стая

За какво помага солната стая

 

Много са спа хотелите около Варна, още повече предлаганите спа процедури. Последните години обаче популярност набира така наречената солна стая, а запознатите твърдят, че 40 минути в нея се равняват на 4 дни на брега на морето или 4 часа разходка в борова гора.
Солната терапия е натурална и холистична спа процедура, подходяща за деца и възрастни, която спомага облекчаването на възпалителни процеси на респираторната система, кожни състояния, спомага дишането и по-добрия сън, както и по-доброто общо състояние. Солната терапия, или още наричаната – халотерапия, действа благотворно при алергии, астма, хъркане, сънна апнея, синузит, бронхит, простуда, грип, възпаление на синусите, стрес, екзема, псориазис, възпаления на ушите и др.


Как се постига ефектът?
Обикновено стените на помещението са изградени от блокове хималайска сол. Въздухът в солната стая е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма. Чрез специален уред се предизвиква фино разпрашаване на солта, която вполедствие се вдишва от посетителите. Тя има свойството да абсорбира по естествен начин течностите от носа и от синусите като в същото време упражнява естественото си антисептично действие.


Как протича процедурата?
Посетителите следва единствено да влязат и да се настанят удобно в солната стая, която е с много приятна температура, между 19-22 градуса. Влажността в стаята е близка до тази на морския бряг - около 60-70 процента. Още през първите минути ще усетите лекотата, с която дишате там. Добре е да правите спа солни процедури всеки ден през престоя си в спа хотела, като прекарвате около 40 минути дневно в солната стая – може да са разделени на няколко влизания.


История на солните стаи
Около 19-ти век в Европа са документирани първите открития за благотворното действие на солната стая. Полският терапевт Феликс Бокчовски, забелязва, че миньорите в солните мини край Краков не се разболяват от астма. Около век по-късно, през 1959, в Полша е открита и първата солна лечебница – не случайно и до днес държавата е световно известен център на халотерапията. Интересен факт е, че освен в спа хотел, може да се наслаждавате на халотерапия дори у дома чрез специални картини, създадени от сол.
Спа хотелите на Златни пясъци са доста, но един от тези, в които можете да откриете солна стая е в Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club - СПА центърът на хотела дава също възможност да я редувате с посещението на останалите СПА процедури, като сауна, джакузи, парна баня, както и множество басейни.